Utilaje


             Societatea noastra beneficiaza de utilaje si echipamente de cea mai buna calitate. Printre acestea, evidentiem pompa de filtre aciculare, deoarece este un echipament de ultima generatie, inaccesibil multor societati pentru achizitionare.

  Acest echipament este disponibil pentru inchiriere. Pentru detalii, apasa aici.

In cele ce urmeaza, vom descrie caracteristicile echipamentului:

Sistem de filtre aciculare pentru scoaterea panzei freatice din sol:

Pompa filtre aciculare HC488/12

Producator : HUEDIG

       Caracteristici:

- 230mc/ora;

- 8 m absorbtie ;

- 24m inaltime refulare ;

- 2 intrari in pompa ;

- 2 iesiri ;

- 12.9kW consum ;

- regim uscat;

            Pompa cu filtre aciculare este o pompa care se foloseste pentru drenarea sapaturilor. Cu ajutorul pompei si filtrelor aciculare elimina caracteristicile negative ale drenarii directe de pe fundul sapaturii.

               In conditiile noastre climatice, in timpul executarii unor sapaturi adanci, intotdeauna, mai curand sau mai tarziu apare apa freatica. Aceasta apa este subordonata fortei gravitationale si tinde intotdeauna sa ocupe cel mai coborat nivel in sol. Apele freatice constituie un permanent nivel hidroportant si acopera de obicei un teren de mari dimensiuni. Sunt alimentate de precipitatii sau de infiltrarile din alte bazine de apa.

              Apa capilara este apa infiltrata in particulele solului cu forte mai mari decat forta gravitationala. Ea nu poate fi evacuata prin pomparea apei din sapatura deschisa, dar poate fi partial extrasa cu ajutorul vidului produs in instalatia de filtre aciculare de catre pompa. Apa capilara produce un fenomen daunator coeziunii aparente a solului.

              In practica modul deshidratarii directe din sapatura se utilizeaza la fundatia obiectelor pe soluri compacte stratificate cu compozitii hidroportante, de exemplu in argile rasturnate in halda stratificate cu nisipuri hidroportante, la o adancitura mica a fundamentelor sub oglinda apei.

Descrierea si domeniul de utilizare a instalatiei de filtre aciculare

              Instalatia de filtre aciculare se compune din pompa cu rezervor de vid, colectorul de aspirare, filtrele aciculare si teava de evacuare.

             Utilizarea instalatiei de filtre aciculare in locul pomparii directe a apei din sapatura previne afluxul de apa in sapatura cu toate efectele negative ale acestuia. Utilizarea corecta a instalatiei de filtre aciculare in nisipurile prafoase si in nisipurile fine, care contin impuritati coloidale, previne fenomenul de roci curgatoare si tulburarea stabilitatii solului.

            Filtrele aciculare pot fi utilizate si in solurile stratificate, cu conditia folosirii unei site de filtrare cu granulatie selectata. Se admite ca diametrul particulelor sitei de filtrare ar trebui sa fie de 5-10 ori mai mare decat diametrul particulelor solului, in care va fi introdus filtrul. O serie de filtre aciculare, introduse in sol de-a lungul sapaturii planificate la o adancime definita si conectate permanent la pompa, produce in sol o zona de depresiune lipsita de apa freatica. In timpul utilizarii corecte a instalatiei de filtre aciculare, granita zonei de depresiune, denumita curba de depresiune, va avea forma unei linii care alearga in sol sub profilul fundului proiectat al sapaturii.

             In functie de marimea pompei oferita in trei tipuri de marime, la o pompa pot fi conectate de la 40 la 100 de filtre aciculare. Desigur cantitatea de filtre aciculare depinde de marimea sapaturii si de oscilatia nivelului apelor freatice in sectorul lucrarii de constructie.

Principiul de lucru al pompei

             Pompa produce vid in filtrele aciculare. Subpresiunea mentinuta in instalatia de filtre aciculare duce la aceea ca, dupa aspirarea apei freatice, in jurul filtrelor aciculare se formeaza o zona de depresiune pana la granita delimitata prin curba de depresiune. Din cauza constructiei majoritatii pompelor de vid, este necesar ca in pompa apa absorbita din instalatia de filtre aciculare sa nu curga prin pompa de vid. Aceasta conditie a fost indeplinita prin utilizarea unui rezervor special de vid, la care se conecteaza pompa de vid. Vidul provoaca absorbtia apei freatice, care umple treptat rezervorul de vid.        

       Dupa obtinerea unei umpleri in proportie de 75 %, se conecteaza automat pompa de evacuare. Pompa de evacuare, legata la rezervorul de vid sub oglinda de jos a apei din rezervor este permanent inundata de apa. La colectorul de evacuare al acestei pompe este instalata o supapa de retentie. Datorita acesteia rezervorul de vid este taiat de la atmosfera. In cazul unor cantitati mari de apa freatica, comanda automata tine cont de deconectarea de scurta durata a pompei de vid si de conectarea rezervorului de vid cu atmosfera.

 

Infigerea filtrelor aciculare fara sita de pietris si cu sita de pietris

             Filtrul acicular este o teava perforata pe un anume tronson cu orificii lunguiete sau rotunde, infasurata intr-o plasa de filtrare si obturata la capatul inferior, legata la capatul superior la o instalatie de vid. Cateva (11-19) filtre aciculare legate la un singur colector de vid creaza o instalatie de filtre aciculare.

            Filtrele aciculare se introduc in sol prin metoda infigerii, cu ajutorul unei tevi de infigere, alimentata cu apa de la hidrant sau cu ajutorul pompei de clatire. In functie de tipul de sol filtrele aciculare se infig cu sita sau fara sita. Corespunzator acestor cerinte se folosesc tevi de cca. Φ100 mm sau Φ140 mm.

Celelalte elemente ale instalatiei de filtre aciculare:

- stuturi de racordare destinate conectarii colectoarelor de absorbtie si colectoarelor de evacuare ale instalatiei cu pompa,

- colectoare de absorbtie,

- tevi de evacuare,

- tevi de conectare netede fara capete pentru filtrele aciculare,

- tevi elastice din polietilena,

- filter aciculare din polietilena,

- filter aciculare de otel,

- tevi de infigere,

- furtunuri de infigere,

- dopuri din cauciuc,

- garnituri,

- obturatoare.